Clima Redboard Pro kalsiumsilikaattilevy

(ent. Klimaplatte WF)

Clima Redboard Pro (ent. Klimaplatte WF) kalsiumsilikaattilevy on kevyt ja diffuusioavoin rakennuslevy asuin- ja yleisrakentamiseen. Levymateriaali pystyy voimakkaan kapillaarisuutensa ja hyvän vesihöyrynläpäisevyytensä ansiosta varastoimaan kosteutta itseensä ja luovuttamaan sitä huoneilmaan ilmanvaihdon hoidettavaksi.

Kalsiumsilikaattilevyjä käytetään erityisesti edellä mainittujen ominaisuuksiensa ansiosta mm. maanvastaisten seinien sisäpuolisena lisälämmöneristeenä ja kosteiden ongelmarakenteiden korjausratkaisuna.

Home ei menesty materiaalissa sen korkean pH-arvon ansiosta.

Kalsiumsilikaattilevyt ovat helposti työstettävissä tavallisilla puuntyöstövälineillä.

Lue lisää kalsiumsilikaatin käytöstä sisäilmayhteydessä materiaalisivultamme.

Varastotavarana Vantaan Tuupakassa:

 • 1000 x 625 x 50 mm
 • 1250 x 1000 x 50 mm

Diffuusioavoin ja kapillaarisesti aktiivinen

Maanvastaisen kellariseinän sisäpuolisessa lisäeristämisessä on syytä selvittää korjaustyön tavoitteet ja odotukset. Koska kellariseinien saneerausprojekteissa usein törmätään kosteisiin ja jopa märkiin seinärakenteisiin, on äärimmäisen tärkeää, että sisäpuoliseksi eristemateriaaliksi valitaan tuote, jolla on sekä mahdollisimman pieni diffuusiovastus että mahdollisimman suuri kapillaariaktiivisuus. Näillä molemmilla ominaisuuksilla on olennainen ja merkittävä osa seinärakenteen kuivana pysymiseen. Kapillaariaktiivisuudella tarkoitetaan lukua, jolla esitetään vedenimukykyä ja siirtymää materiaalissa.

Kalsiumsilikaattilevy on todettu useissa sekä kotimaisissa että ulkomaisissa tutkimuksissa olevan turvallisin eriste sisäpuoliseen eristämiseen maanvastaisissa seinärakenteissa. Kalsiumsilikaatin voimakas kapillaarisuus ja hyvä vesihöyrynläpäisevyys mahdollistavat seinärakenteen kuivumisen sisäänpäin, joten rakenne pysyy kuivana. Materiaalin kapillaarisuuteen vaikuttaa merkittävästi sen huokosjakauma. Pienemmissä huokosissa kapillaarinen imu on hyvin voimakas, kun taas suuremmissa huokosissa kapillaarinen imu on heikompaa. Tämän ansiosta kalsiumsilikaatin kapillaariaktiivisuus on moninkertainen verrattuna esimerkiksi muihin käytettyihin eristemateriaaleihin, kuten esim. vaahdotettuun silikaattiin (engl. aerated concrete). Tämän tärkeän seikan havainnoimiseen olemme tehneet oheisen videon.

Materiaalivalinnassa on siis varsin tärkeätä tutustua ja verrata erityyppisten eristysmateriaalien rakennusfysikaalisia ominaisuuksia, jotta saneerauksen lopputulos vastaa tavoitteita.

Asennusystävällinen ratkaisu

Etuja ja hyötyjä käytettäessä Clima Redboard Pro kalsiumsilikaattilevyä:

 • levykokomme ovat riittävän suuret helpottamaan asennusta ja lopputulosta
 • alustan ylimääräisiä asennusverkkoja ei tarvita lainkaan
 • rakennuslevymme on kiinteä levytuote, jota on helppo käsitellä ja työstää (ei murene)
 • tuotteemme on puhdas kalsiumsilikaatti (E552), eli ei sisällä esim. lainkaan haitallista kvartsia
 • levymme kiinnittyy riittävästi oikealla kiinnityslaastilla, joten ankkurointia taustamuuriin ei välttämättä tarvita
 • levymme julkisivupinta on valmiiksi tehtaalla pohjustettu praimerilla pinnoitusta varten
 • levymme pintarakenne on sileäksi hiottu, eikä vaadi välttämättä oikaisutasoitetta
 • mikäli käyttötarkoitus vaatii tasoitteen, levyn pintaan ei tarvita viimeistelyverkkoa ja sen kiinnittämistä, eli yksi työvaihe vähemmän
 • levymme pinta on kiinteä eikä välttämättä vaadi suojakerrosta lainkaan
 • levyn pinta on myös pienihuokoisempi, joten pelkkä levytyksen maalaaminen on useasti riittänyt viimeistelyksi
 • levyyn on mahdollista kiinnittää kevyitä esineitä sopivilla ruuvilla
 • tuotteemme ei sisällä kipsiä, joten se liukene tai murene veteen kosteissa paikoissa

Alla esitetään tyypillinen rakenneratkaisu maanvastaisen kellariseinän rakenteesta (1940 - 1970 luvulla rakennetun pientalon kellaritila). Ratkaisut vaihtelevat tapauskohtaisesti.

Kuva: J.H. / IdeaStructura
 1. Mahdollinen perusmuurilevy tai muu ulkopuolinen vedeneristys
 2. Mahdollinen vanha bitumisivelyeristys poistetaan kohdekohtaisen harkinnan mukaan tai tartuntakäsitellään liimalaastin toimittajan ohjeiden mukaan
 3. Levyjen liimaus ja tarvittaessa alustan oikaisu sementtipohjaisella kosteudenkestävällä liimalaastilla
 4. Kalsiumsilikaattilevy
 5. Tasoitus kosteudenkestävällä ja vesihöyryä läpäisevällä sementtipohjaisella laastilla. Eristelevyjen pinnan pohjustus huokoiselle alustalle tarkoitetulla pohjusteella.
 6. Maalaus vesihöyryä läpäisevällä maalilla
 7. Asennus-/oikaisuraon tiivistys esim. uretaanivaahdolla

Esimerkkinä rintamamiestalon kellarin saneeraus (kuvat: J.V., Rintamamiestalon kellariprojekti, Seinäjoki 2019):

1. Pintamalevytys poistettu 2. Kaikki koolaukset ja villaeristykset poistettu. Vanhat pinnat ja pinnoitteet hiotaan auki ja puhdistetaan kunnolla ennen levytystyön aloitusta. 3. Kalsiumsilikaattilevyt työkohteeseen 4. Seinät levytetty Klimaplatte WF:llä ja saumattu 5. Levypinnat viimeistelty ohutrappauslaastilla ja viimeistelymaalattu, työ valmis