Kalsiumsilikaattilevyt ja muotokappaleet

Kalsiumsilikaatti valmistetaan täysin luonnollisista raaka-aineista; kalkista (kalsiumoksidi) ja hiekasta (silikonidioksidi). Mineraalimateriaali muutetaan pieniksi kalsiumsilikaattikiteiksi autoklaavissa erittäin korkealämpöisessä höyryssä ja korkeassa paineessa. Kiteet linkittyvät toisiinsa miljardien mikrohuokosten kautta. Lopputuloksena on palamaton ja vesihöyryä läpäisevä materiaali, jolla on erinomaiset eristysominaisuudet ja joka soveltuu moninaiseen käyttöön.

Kalsiumsilikaattia on käytetty laajasti teollisuuden teknisissä eristysratkaisuissa, kuten esimerkiksi voimakattiloiden ja kaasutuslaitosten savu- ja tuotekaasuputkien sekä syklonien rakenteissa taustaeristeenä. Viime aikoina materiaalin hyvät ominaisuudet on havaittu myös talonrakennuksessa, jossa sen käyttö on lisääntynyt merkittävästi sen hyvän kosteusteknisen käyttäytymisen ja eristävyyden ansiosta.

Sisäilma ja lisäeristäminen

Kalsiumsilikaattilevyistä on saatu hyviä kokemuksia sisäpuolisena lisäeristeenä Keski-Euroopassa, jossa sitä on tutkittu mm. EU:n tuella toteutetussa INSUMAT-tutkimusprojektissa. Projektissa keskityttiin historiallisten rakennusten eristämisen parantamiseen ja kosteusongelmien ehkäisemiseen kapillaariaktiivisten materiaalien avulla. Viime vuosina materiaalia on tutkittu myös Suomessa Tampereen yliopiston Rakennusfysiikan tutkimusryhmän toimesta.

Kalsiumsilikaattilevy pystyy voimakkaan kapillaarisuutensa ja hyvän vesihöyrynläpäisevyytensä ansiosta varastoimaan kosteutta itseensä ja luovuttamaan sitä huoneilmaan. Tästä on hyötyä erityisesti kosteissa maanvastaisissa rakenteissa, kuten esimerkiksi kellaritilojen seinissä, joissa levymateriaali mahdollistaa kosteuden siirtymisen rakenteesta sisäänpäin kuivempaan huoneilmaan. Home ei myöskään menesty materiaalissa sen korkean pH-arvon ansiosta.

Klikkaa itsesi tuotesivulle:

Lue lisää kalsiumsilikaatin käytöstä sisäilmayhteydessä:

Tulisijat ja kattilat

Kalsiumsilikaatti on palamaton, äärimmäisen kevyt ja hyvin eristävä materiaali. Hyvän puristuslujuuden ansiosta kalsiumsilikaattilevy on erinomainen valinta myös kuoritakan julkisivun rakentamiseen.

Materiaalia on helppo työstää tavallisilla puuntyöstövälineillä. Kotelorakenne ei välttämättä tarvitse erillistä runkorakennetta, vaan levyistä tehdään liimaa ja ruuveja käyttäen haluttu julkisivu. Helpon työstettävyyden ja asennuksen ansiosta voit rakentaa juuri sinulle sopivan kuoren takkaasi.

Klikkaa itsesi tuotesivulle:

Kuoritakka

Voimakattilat ja kaasutuslaitokset

Kalsiumsilikaattilevyt ja muotokappaleet ovat pitkään muodostaneet tärkeän osan teollisuuden tulenkestävissä ratkaisuissa. Kalsiumsilikaatti on esimerkiksi ollut merkittävässä roolissa kiertopetikattiloiden sykloonien rakenteiden taustaeristeenä.

Materiaalin ainutlaatuisten ominaisuuksien ansiosta on rakenteet voitu toteuttaa äärimmäisen pienellä vesimäärällä. Tämä seikka on ollut merkitykseltään suuri rakenteen kuivatusta ja laitoksen ylösajoa suunniteltaessa. Valtaosa suomalaisten valmistajien vanhojen kiertopetikattiloiden ns. jäähdyttämättömien syklonien tulenkestävistä eristeistä on toteutettu kauttamme toimitetuilla kalsiumsilikaattilevyillä.

Myöhemmin nykyaikaisissa kaasutuslaitoksissa on laajasti käytetty kalsiumsilikaatista valmistettuja muotokappaleita, jotka on sahattu ja/tai muotoiltu täysin asennusvalmiiksi jo tehtaalla. Työstetyt levykappaleet pakataan tehtaalla ns. ”pot-packing” -pakkausmalliin, eli muotokappaleet ovat suoraan ladottavissa asennusjärjestyksessä ilman ylimääräisiä käsittelyjä. Tällä konseptilla toimien säästetään huomattavasti aikaa, vältytään asennusvirheiltä ja kappaleiden rikkoutumisilta käsittelyssä.

Kaasutuslaitoksissa on satoja metrejä eri tuotekaasu- ja muita kookkaita putkistoja, jotka on eristetty kalsiumsilikaattivuorauksella, tulenkestävän kulutuskerroksen ja teräsmanttelin välissä. Näiden putkistojen rakenteen tekeminen muulla tavalla, kuten esimerkiksi valumassalla valamalla, johtaisi rakenteeseen suuria määriä vettä jonka kuivattaminen hallitusti olisi lähes mahdotonta.

Tämän muotokappaleista asennettavan kuivaeristyksen olemme vuosien saatossa kehittäneet yhdessä erään kokeneen muuraussuunnittelian ja silloisen valmistajan kanssa. Konsepti on tuotteistettu ja käytetty lähes kaikissa maahamme rakennetuissa kaasutuslaitoksissa.

Klikkaa itsesi tuotesivulle:

Syklonivuoraus Syklonivuoraus