Vermikuliittilevyt ja muotokappaleet

Vermikuliitti on kevyt, hajuton, kemiallisesti reagoimaton ja tulenkestävä materiaali eri käyttötarkoituksiin. Koostumukseltaan vermikuliitti on vesipitoinen magnesiumalumiinisilikaatti, joka sisältää vaihtelevia määriä rautaa. Paisutettaessa raaka vermikuliitti lämmitetään nopeasti yli 900 °C lämpötilaan, jolloin molekyylien välinen vesi höyrystyy ja vermikuliittihiutaleet paisuvat kooltaan moninkertaisiksi haitarimaisiksi partikkeleiksi. Muodonmuutos jää pysyväksi.

Vermikuliittia käytetään eristemateriaalina esimerkiksi tulisijoissa, savupiippujen saneerauksissa ja valimoteollisuudessa muottien hitaan jäähtymisen varmistamiseen. Sitä käytetään myös yleisesti pakkausmateriaalina sekä täyteaineena maaleissa ja tasotteissa. Sitä on käytetty myös äänen- ja lämmöneristeenä sekä valettuina ja ruiskutettuina paloeristeinä.

Vermikuliittia voidaan myös käyttää imeytysaineena ja kasvualustojen maanparannusaineena. Vermikuliitti parantaa maaperän vedensitomisominaisuuksia ja rakennetta, sillä aine on erittäin imukykyistä ja voi sitoa 3 – 4 kertaa oman painonsa verran vettä ja ravinteita.

Tulipesät

Hyvän eristyskyvyn ja lujan rakenteensa ansiosta vermikuliittilevyt soveltuvat hyvin tulisijojen tulipesien vuoraamiseen. Vermikuliittilevyjä käytetään myös pienkattiloiden luukkurakenteissa. Levyt soveltuvat käytettäväksi suoraan ns. hot face -pintana.

Materiaalia on helppo työstää tavallisilla puuntyöstövälineillä, joten tulipesän rakentaminen käy käden käänteessä.

Klikkaa itsesi tuotesivulle:

Takan tulipesä